Nie wszystkie warzywa i owoce odznaczają się jednakowym profilem skuteczności w leczeniu schorzeń nowotworowych. Jednak przy wyborze warzyw i owoców osoby zmagające się z nowotworem jak również osoby wspierające profilaktykę tych schorzeń powinny wybrać produkty o udokumentowanych właściwościach rakobójczych. Wyniki wielokrotnych analiz danych naukowych potwierdzają, że najwięcej właściwości przeciwrakowych ma surowa marchew. Jej głównym składnikiem chemicznym są karotenoidy, do których należy także beta-karoten, alfa-karoten oraz witamina E.
A oto inne warzywa zawierające substancje odżywcze o działaniu rakobójczym :
1. surowe brokuły – zwierają siarko organiczny związek chemiczny sulforafan oraz inne izotiocyjaniny;
2. surowa kapusta – zawiera izotiocyjaniny;
3. zielone szparagi – zawierają saponiny należące do glikozydów;
4. buraki – zawierają proantocyjaniny PAC oraz OPC;
5. kurkuma – zawiera kurkuminę
Jeśli chodzi o owoce, szczególnie zalecane w przypadku schorzeń nowotworowych, to należy wspomnieć o czerwonych i czarnych winogronach (skórka i pestki są istotne), czerwone maliny, czarne maliny, truskawki, inne owoce niecytrusowe – należy pamiętać o znaczeniu ich nasion – takie jak morele i brzoskwinie (nasiona znajdują się wewnątrz pestki). Właściwie można uogólnić, że rekomendacja odnosi się do każdego owocu, który ma barwę ciemnoniebieską lub fioletową, i takim przykładem jest tu borówka amerykańska. Pewne rakobójcze substancje znajdują się również w surowych ananasach i pomidorach.
A oto substancje odżywcze o działaniu rakobójczym znajdujące się w owocach :
1. surowy ananas – zawiera bromelainę i peroksydazę;
2. ciemne winogrona – ze skórką i pestkami zawierają rezweratrol;
3. nasiona moreli – zawierają amigdalinę, czyli witaminę B17;
4. truskawki, czerwone maliny, czarne maliny – zawierają amigdalinę i kwas elagowy;
5. borówka amerykańska – zawiera kwas elagowy, antocyjanidyny i proantocyjanidyny OPC