5 powodów dlaczego warto pić czerwone wino

5 powodów dlaczego warto pić czerwone wino

Czy wiesz, że osoby pijące alkohol w niewielkich ilościach (kieliszek czerwonego wina dziennie) są mniej narażone na chorobę Alzheimera niż osoby, które nie piją go wcale. Czerwone wino ma działanie przeciwzapalne oraz podnosi poziom dobrego cholesterolu, a to chroni przed otępieniem.

A oto inne dobroczynne działania czerwonego wina na organizm człowieka :

Chroni mózg przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, udarami i związaną z wiekiem utratą pamięci. Dzieje się to za sprawą polifenoli (przeciwutleniaczy) – wino ma ich najwięcej spośród wszystkich napojów. Zawartość polifenoli zależy od szczepu winogron, regionu uprawy oraz technik stosowanych przy produkcji tego trunku. Podobno bezkonkurencyjne są pod tym względem francuskie wina z Burgundii.
Czerwone wino reguluje prace układu pokarmowego. To dzięki garbnikom w nim zawartym, wino pite podczas posiłków zwiększa wydzielanie śliny oraz produkcję enzymów trawiennych a także poprawia ukrwienie. To sprawia, że składniki odżywcze szybciej trafiają do krwi. Pomaga też trawić tłuszcze, między innymi za sprawą kwasu cynamonowego, który sprzyja wydzielaniu żółci. W ten sposób zmniejszy ryzyko postania kamicy żółciowej i nerkowej.
Czerwone wino zmniejszy nadciśnienie tętnicze. Ma dużo potasu, który reguluje ciśnienie krwi, ponadto, jak każdy alkohol, rozszerza naczynia krwionośne, przez co zmniejsza ryzyko niedokrwienia serca. Czerwone wino zawiera również salicylany, które są często stosowane w profilaktyce przeciwzawałowej.
Czerwone wino powoduje wzrost dobrego cholesterolu (HDL) i zmniejszenie złego (LDL). To właśnie ten dobry cholesterol chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami. Do innych bioaktywnych związków chemicznych w winie należy m.in. melatonina oraz fitosterole (zmniejszają one wchłanianie cholesterolu z jelit. Zawarte w winie flawonoidy (głownie resweratrol i kwercetyna) zapobiegają tworzeniu się zakrzepów. Zawartość resweratrolu w czerwonym winie zależy od odmiany i klimatu (im chłodniej i bardziej wilgotno tym jest go więcej w gronach a później w winie).Największą ilość resweratrolu zawierają wina wytwarzane ze szczepów pinot noir, merlot czy cabernet.
Czerwone wino pomaga leczyć anemię. Niektóre gatunki dostarczają dobrze przyswajalne żelazo i są polecane w leczeniu niedokrwistości.
W związku z pozytywnym wpływem na zdrowie wino można uznać za rodzaj żywności funkcjonalnej, biorąc pod uwagę to, że również taka żywność powinna być spożywana w umiarkowanej ilości oraz to aby zachować zrównoważoną, urozmaiconą dietę.