Najważniejsze witaminy dla układu odpornościowego

Najważniejsze witaminy dla układu odpornościowego

Najważniejsze witaminy. Doskonałym sposobem wspomagania organizmu oraz jego układu odpornościowego jest zwrócenie uwagi czy w naszej diecie jest wystarczająca ilość składników, witamin i minerałów. Każdy organizm jest niezwykle skomplikowanym systemem, zaprogramowanym tak by sygnalizował niedobór składników odżywczych i witamin. Sygnały te są wyrażane poprzez zwiększone łaknienie pewnego rodzaju pokarmu. Czy pamiętasz taką sytuację gdy miałeś ochotę na szklankę soku pomarańczowego? Twój organizm prawdopodobnie wysłał sygnał do mózgu, że potrzebuje więcej witaminy C.

Łaknienie może nawet pojawić się po posiłku, gdy organizm zda sobie sprawę, że chociaż został nakarmiony, to nie otrzymał wystarczającej ilości składników odżywczych. Wtedy zamiast prawidłowo odczytać sygnał łaknienia. Większość osób wtłacza w siebie jeszcze więcej pokarmów pozbawionych wartości odżywczych. I to uruchamia błędne koło niepohamowanego objadania się niezdrowym jedzeniem. Choć przybierasz na wadze, twój organizm cierpi z powodu braku potrzebnych składników odżywczych. A to oznacza, że organizm jest niedożywiony. Dodatkowo w procesie starzenia się następuje naturalne osłabienie funkcjonowania układu immunologicznego, które już rozpoczyna się nawet po 30 roku życia. Oto powód dla którego każdy powinien chronić swój organizm i swój system odpornościowy. A tą ochronę i prawidłową aktywność organizmu zapewnią dobre źródła podstawowych witamin i minerałów.

Najważniejsze witaminy dla twojego układu odpornościowego to:

Witamina E

Jest antyoksydantem, który chroni komórki przed utleniaczami. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem. Wykorzystywana jest też do leczenia męskiej niepłodności, zaburzeń mięśniowych, miażdżycy oraz chorób serca. Dym tytoniowy sprzyja degradacji witaminy E. Zapotrzebowanie człowieka wynosi 8–13 mg na dobę. Witamina E występuje powszechnie, praktycznie nie spotykamy się z jej niedoborem. Jednakże awitaminoza może powodować: rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, zaburzenia funkcjonowania i osłabienie mięśni szkieletowych, rogowacenie i wczesne starzenie się skóry, gorsze gojenie się ran, pogorszenie wzroku, niedokrwistość, bezpłodność, zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Do naturalnych źródeł witaminy E należą: nasiona słonecznika, migdały, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, oleje
(słonecznikowy, szafranowy), pomidory, botwina, suszone morele, szpinak.

Witamina C

Jest przeciwutleniaczem. Aktywuje wiele enzymów, ułatwia asymilację żelaza, wpływa na syntezę kortykosteroidów oraz niektórych neuroprzekaźników. Utrzymuje prawidłowy stan tkanki łącznej (jest niezbędny w syntezie kolagenu), wzmacnia dziąsła i zęby, zabija bakterie wywołujące próchnicę zębów. Wzmacnia odporność organizmu na infekcje. Ułatwia gojenie się ran. Stabilizuje psychikę. Jest istotna dla funkcjonowania limfocytów, dlatego dobrze jest pić sok pomarańczowy, gdy pojawi się katar.

Cynk

Cynk ma wpływ na wszystkie podstawowe procesy życiowe. Bierze udział między innymi w mineralizacji kości, gojeniu się ran, wpływa na pracę układu odpornościowego, prawidłowe wydzielanie insuliny przez trzustkę oraz na stężenie witaminy A i cholesterolu. Ma swój udział w regulacji ciśnienia krwi i rytmu serca. Cynk zwiększa produkcję plemników. Niedobór cynku powoduje niedokrwistość, spowolnienie tempa wzrostu, wady wrodzone, złe gojenie się ran, łuszczyco podobne zmiany skórne, zapalenia skóry i utratę owłosienia, złą tolerancję glukozy, biegunki, utratę apetytu. U dorosłych mogą również wystąpić: kurza ślepota, zmniejszenie odporności, zaburzenia w grasicy i węzłach chłonnych, zaburzenia smaku i węchu (ocenia się, że przyczyną ok. 25% objawów zaburzeń smaku i węchu jest niedobór cynku). Może sprzyjać miażdżycy tętnic, ponieważ zmniejsza odporność komórek na uszkodzenia. U dzieci niedobór cynku sprawia, że są niższe niż rówieśnicy i gorzej się rozwijają umysłowo.Działa leczniczo na wrzody żołądka, uporczywe żylaki, reumatyzm, owrzodzenia, trądzik, choroby skórne.

Beta-karoten

β-Karoten jest bezpieczną odmianą karotenu, gdyż organizm przetwarza tylko taką jego ilość, jaka jest mu potrzebna. Przyczynia się między innymi do ochrony przed drobnoustrojami. Ma działanie antyoksydacyjne, a także korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku, systemu immunologicznego. W preparatach często podawany jest razem z witaminami E, D, B i wapniem.

Selen

Minerał ten ma ogromne znaczenie dla układu odpornościowego ze względu na stymulację komórek NK (naturalni zabójcy), które atakują szkodliwe wirusy lub nowotwory.Selen zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych w różnych narządach i tkankach. Liczne badania potwierdzają, że selen zmniejsza ryzyko występowania wszystkich nowotworów, a w szczególności raka wątroby, prostaty, jelita grubego oraz raka płuc. Bardzo ważne znaczenie odgrywa suplementacja selenem przez palaczy, którzy szczególnie są narażeni na raka płuc, bowiem selen zmniejsza ryzyko zachorowania na raka płuc.

Najważniejsze witaminy z grupy B

Są one ważne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Przyjmowanie wszystkich witamin z grupy B odgrywa kluczową rolę w zachowaniu zdrowego układu nerwowego który wspomaga zdrowie jelit.

Czy już wiesz jakie są najważniejsze witaminy?